Henry Blazey

Stage 4, MArch


THE MUD PASTICCIO: CLIMATE ACTIVISM, TEMPORALITY & THE PICTURESQUE


Concepts of temporality became a significant strategy to convey climate change. The Mud Pasticcio is a replica of John Soane’s pasticcio but in contrast it’s made from mud instead of stone. The Pasticcio was chosen as it was a collection of column capitals to convey the concept of climate change as universal. The concept of temporality makes the present more precious as the Mud Pasticcio will never be in the same state again when it is in the process of dissolving with rain. The mud gives the pasticcio an irregular organic (picturesque) nature.

VENICE CLIMATE PAVILION: CLIMATE ACTIVISM, TEMPORALITY & THE PICTURESQUE


The concept of the temporality was used to make the Venice Climate Pavilion. To represent Venice, the arches of the pavilion are inspired by John Ruskin’s arch orders of Venice from his book, The Stone’s of Venice (1853). The mud of the pavilion dissolves though the rain to reference the decaying nature of Venice and temporality. The concept of temporality makes the present more precious as the pavilion will never be in the same state again when the mud is in the process of dissolving with rain. The copper structure behind the mud gives the pavilion a formless skeleton, so one can only imagine what was once there. The mud gives the pasticcio an irregular organic (picturesque) nature.

WESTMINSTER CLIMATE GALLERY:


The concept of the temporality was used to design Westminster Climate Gallery. The concept of temporality makes the present more precious as the gallery will never be in the same state again when the mud is in the process of dissolving with rain. The copper structure behind the mud gives the gallery a formless skeleton, so one can only imagine what was once there. The mud gives the pasticcio an irregular organic (picturesque) nature. The position of the gallery between Jewel Tower and Victoria Tower at the Houses of Parliament creates conversation between the climate gallery and society. Therefore the form of the gallery was created through examining views to Victoria Tower from its medieval predecessor: Jewel Tower.